Hvidvask for 68 milliarder – eller mere? - BiQ

Hvidvask for 68 milliarder – eller mere?

68 milliarder kroner. Det er det beløb, som der i følge Hvidvasksekretariatet bliver vasket hvide hvert år i Danmark. Vi tror det beløb er væsentligt højere.

Del denne artikel

Den 19. januar 2023 afholdt bdq endnu en gang Fraud Forum. En god debat om omfanget af hvidvask i Danmark, indlæg fra Erhvervsstyrelsen og networking blandt deltagerne var bla. på programmet. 

Omdrejningspunktet i denne udgave af Fraud Forum var et indlæg af Carsten Ingerslev fra Erhvervsstyrelsen. Han fortalte om Erhvervsstyrelsens arbejde med registreringsafvisninger og forudsigelser af virksomhedskonkurser. Deres modeller kan nu med 75% sandsynlighed vise om en given virksomhed går konkurs i dens første 12 mdr.  

Indlægget fra Carsten var så spændende, at det blev besluttet at fortsætte med dette efter pausen, hvorved et indlæg om den nationale risikovurdering af hvidvask blev udsat til næste gang. Vi vil dog gerne alligevel fortælle om vores syn på rapporten her: 

Den nationale risikovurdering af hvidvask 

En netop udgivet rapport fra Hvidvasksekretariatet var også på agendaen, men den har rejst mange spørgsmål og vil således også komme på agendaen på kommende møder. Rapporten konkluderer, på baggrund af analyser tilbage fra 2011, at der i Danmark foregår hvidvask for 68 milliarder årligt. Et enormt højt tal, men efter vores vurdering står det slet ikke mål med det tal, der reelt er tale om. Det officielle tal dækker bla. IT-relateret økonomisk kriminalitet, skatte- og momssvindel samt salg af narkotika og doping, men mangler fx sort arbejde, forsikringssvindel og socialt bedrageri. Så i vores optik er problemet langt større end de 68 milliarder. Tallet er også alene en procentudregning af svindel ift. BNP og bygger på en rapport der er mere end 10 år gammel fra FN. At antage at verdensbilledet ikke har ændret sig siden er nok forkert. 

Korruption – findes det i Danmark? 

Rapporten nævner, at korruption ikke er den store udfordring i Danmark, at truslen fra korruption ikke er høj. Her er vi ikke nødvendigvis helt enige. Hvad med matchfixing? Der er løbende sager oppe i medierne om danskere, som er blevet tilbudt penge for at tabe kampe med vilje, men hvad med alle de sager der aldrig kommer frem. Samtidig beskriver rapporten, at risikoen for korruption er større i Grønland, da der ikke her findes en offentlig PEP-liste. I den sammenhæng vil vi ikke undlade at nævne, at vi hos bdq har en fuldt dækkende PEP-liste, der også dækker Grønland, men takker for den anerkendelse, der ligger i vigtigheden af at benytte en opdateret PEP-liste, udgør en stor forskel i truslen fra korruption.   

Fremtiden byder på tiltagende hvidvask 

Rapporten fortæller også om den fremtidsudsigt, der er på området, og lad os med det samme slå én ting fast. Der er faktisk en positiv melding på fremtidsudsigten. Det forventes IKKE at den narkorelaterede kriminalitet vil stige. Til gengæld forventes skatte- og momskriminaliteten, den IT-relaterede økonomiske kriminalitet, den miljørelaterede kriminalitet og menneskehandelen at stige. Eller med andre ord alle andre former for kriminalitet, som fordrer efterfølgende hvidvask, forventes at stige.  

Nye løsninger til identifikation af svindel 

bdq er i fuld gang med at implementere en ny løsning, som vi kort løftede sløret for på Fraud Forum. Kort fortalt, så har vi identificeret 49 variabler, som tilsammen kan være med til at identificere potentiel svindel hos vores kunder. Vi vil i den kommende periode fortælle mere om denne løsning, men hvis du allerede nu vil høre mere, så kontakt os på 70 25 50 65 eller kontakt@bdq.dk.  

Relateret indlæg

Den sorte svane foran et aktieindeks
BiQ nyheder

“Den Sorte Svane” afslører omfattende svindel

TV2’s aktuelle dokumentar “Den Sorte Svane” tegner et opsigtsvækkende billede af den kriminelle underverden. Fakturafabrikker, hvidvask, leasingsvindel, skattesvindel osv. udført med hjælp fra professionelle rådgivere

BiQ nyheder

Minimér dit tab fra svindlere med BiQ Risk

BiQs erfarne dataeksperter, har gennemgået en omfattende mængde historiske data om virksomheder og deres personkredse, for at finde lige netop de datavariabler, som kan forklare

Brug for hjælp?

Så kontakt os og lad os tale om dine behov for data. Det er gratis og uforpligtende at kontakte os og at prøve vores løsninger!

Vil du vide mere?

Så kontakt os og lad os tale om dine behov for data

Gratis prøveadgang

Vil du prøve en af vores dataløsninger helt gratis? Sæt kryds ud for den løsning du ønsker adgang til.
Er du eksisterende kunde og ønsker at bestille ekstra brugere til BiQ Insight, skal du klikke her

Bestil gratis demo

Tilmeld dig vores gratis online demonstration af vores løsninger. 

Vi vil ringe eller skrive til dig for at aftale den tid, som passer dig bedst. Du er velkommen til at få en gennemgang uanset om du er helt ny bruger, en garvet bruger der gerne vil have lidt tips og tricks til endnu smartere brug eller om du overvejer om det er en løsning for dig. 

Gennemgangen tager ca. en time.