Transparency International Danmark udgav i 2022 en rapport om de udfordringer de ser ved at registreringen af reelle ejere ikke i alle tilfælde vil være muligt fremadrettet. BiQ har givet input til rapporten og bifalder, at der bliver stillet skarpt på udviklingen i denne form for registre.
Udfordringer med hvidvask og skattesvig er mere aktuelt end nogensinde. Dette blev talt om på en konference arrangeret af Transparency International, hvor erfaringerne for den danske implementering af det Reelle Ejere register (Beneficial Ownership) blev diskuteret. En reel ejer er den fysiske person, der ultimativt nyder godt af ejerskabet, og et offentligt register skaber den nødvendige gennemsigtighed.
Sådan skriver Transparency International Danmark i den rapport, som den 3. juni blev udgivet og rundsendt til relevante beslutningstagere.
“Et par af erfaringerne som indgår i rapporten, indbefatter f.eks. udfordringer med verificeringen af udenlandske statsborgere, bl.a. som følge af begrænset information og samarbejdsmuligheder på tværs af lande. Derudover blev potentielle smuthuller diskuteret, som fx den danske nedsættelse af ejerhistorik data fra 10 til 3 år. Eller den relative høje 25 % ejergrænse for registrering af reelle ejere, som betyder, at de selskaber under grænsen kan nøjes med at registrere ledelsen. ” Fortsætter de, som en af deres konklusioner.
bdq har givet input til rapporten, bla. omkring de udfordringer der kan være med registreringen af udenlandske ejere, men også i forhold til yderligere tiltag der kan gøres, for at sikre gennemsigtighed.
Læs hele rapporten på Transparency International Danmarks hjemmeside.