EU-dom: Får svindlere nu kronede dage i hele EU? - BiQ

EU-dom: Får svindlere nu kronede dage i hele EU?

Del denne artikel

Siden 2018 har det været et krav, at alle kunne få oplysninger om hvem den reelle ejer af en virksomhed er. Det har en ny dom fra Luxembourg måske sat en stopper for, da EU-domstolen har dømt at hensynet til borgeres anonymitet skal sættes over muligheden for at forhindre svindel.

En ny dom i Luxemburg kan vise sig at få alvorlige komplikationer. Dommen omhandler reelle ejeres mulighed for at nægte, at oplysninger om deres ejerskaber bliver videregivet til offentligheden. Eller med andre ord, muligheden for at skjule hvem der reelt ejer en virksomhed.

I sin yderste konsekvens vil EU-domstolen gøre det endnu nemmere for russiske oligarker og kriminelle at svindle på tværs af EU. Luxemburg, Holland, Belgien og Østrig har således allerede lukket deres ejerregistre ned og i Danmark overvejer Erhvervsstyrelsen i øjeblikket deres holdning.

Kampen mod svindel er en kamp der vedrører os alle, og her risikerer vi altså at svindlerne får lettere adgang til at svindle på tværs af landegrænser i EU. Derfor er det også stærkt bekymrende når man indfører yderligere barrierer for alle der bekæmper svindel.

Rasmus Rask, direktør i bdq a/s

Rasmus fortsætter: ”Vi ved fra vores kunders brug af vores dataløsninger, at oplysninger om ejerforhold er et ekstremt vigtigt parameter i forhold til kreditgivning og screening af nye såvel som eksisterende kunder.”

”I mine øjne bør virksomhedsejere være stolte over at have oparbejdet formuer og værdier i selskaber, men i et land med Jantelov vil nogen foretrække at det er en helt privat information. Hvidvaskloven har i EU og Danmark krævet at information om ejerskab af selskaber har været offentlig og tilgængelig. Baggrunden er naturligvis massiv svindel og hvidvask, foretaget både med og uden bankers viden derom. Fokus med loven har derfor også været at informationerne om de reelle ejere af virksomheder og dermed de endeligt ansvarlige for svindlen skulle frem i lyset. I Danmark er det derudover muligt at begrænse sit ansvar (sin risiko) til en ansvarlig kapital man indskyder i et selskab. Samtidigt opnår man en række skattefordele bl.a. fordi selskaber beskattes anderledes end personindkomster og fordi der er en række fradragsmuligheder forbundet med drift og investeringer i selskabsregi. Derfor vil der helt naturligt være store formuer bundet i selskaber som i sidste ende ejes af personer eller fonde, så hvorfor skjule det?” Slutter Rasmus Rask.

”Fraud Forum”, som bdq faciliterer, får d. 19. januar 2023 besøg af Erhvervsstyrelsen og der er således lagt op til en særdeles spændende dialog omkring EU-dommens betydning for danske virksomheders hverdag…

Læs pressemeddelelsen fra Domstolen her

Transparency Internationals syn på sagen kan du læse om her

Brug for sparring?

Vil du gerne se de løsninger BiQ har til at forhindre svindel, høre om vores syn på denne, eller en anden, sag eller?

Relateret indlæg

Den sorte svane foran et aktieindeks
BiQ nyheder

“Den Sorte Svane” afslører omfattende svindel

TV2’s aktuelle dokumentar “Den Sorte Svane” tegner et opsigtsvækkende billede af den kriminelle underverden. Fakturafabrikker, hvidvask, leasingsvindel, skattesvindel osv. udført med hjælp fra professionelle rådgivere

BiQ nyheder

Minimér dit tab fra svindlere med BiQ Risk

BiQs erfarne dataeksperter, har gennemgået en omfattende mængde historiske data om virksomheder og deres personkredse, for at finde lige netop de datavariabler, som kan forklare

Brug for hjælp?

Så kontakt os og lad os tale om dine behov for data. Det er gratis og uforpligtende at kontakte os og at prøve vores løsninger!

Vil du vide mere?

Så kontakt os og lad os tale om dine behov for data

Ring mig op

Udfyld denne formular, så ringer vi dig op så hurtigt som muligt.

Gratis prøveadgang

Vil du prøve en af vores dataløsninger helt gratis? Sæt kryds ud for den løsning du ønsker adgang til.
Er du eksisterende kunde og ønsker at bestille ekstra brugere til BiQ Insight, skal du klikke her

Bestil gratis demo

Tilmeld dig vores gratis online demonstration af vores løsninger. 

Vi vil ringe eller skrive til dig for at aftale den tid, som passer dig bedst. Du er velkommen til at få en gennemgang uanset om du er helt ny bruger, en garvet bruger der gerne vil have lidt tips og tricks til endnu smartere brug eller om du overvejer om det er en løsning for dig. 

Gennemgangen tager ca. en time.